Koenzym Q10 a onemocnění srdce

Datum: 14.11.2014
Přinášíme Vám informace o aktuálním dánském výzkumu, který se zabýval látkou koenzymem Q10 a srdečními selháními.

Nová dánská studie ukázala, že doplněk stravy s koenzymem Q10 může pomoci oslabeným srdečním svalům, když se podává spolu s léky předepsanými lékařem.

„Dlouho jsme věděli, že koenzym Q10 má velký potenciál u pacientů s nemocným srdcem. Ale výsledky jsou nyní velmi pozitivní, protože látka nejen prodlužuje jejich život, ale také zlepšuje kvalitu života u téměř poloviny zmírněním příznaků“, říká Svend Age Mortensen, lékař z Centra léčby srdce nemocnice Rigshospitalet.

Svend Aage Mortensen věří, že látka Q10 se stává součástí standardní léčby pacientů se srdečními problémy.

Profesor a lékař Kristian Thygesen, který nebyl součástí výzkumu, je také optimistický nad jeho výsledky.

„Výsledky jsou povzbudivé a ukazují možnosti budoucí léčby. Je to určitě dobrá zpráva pro lidi, u kterých dochází k srdečním selháním. Ale výsledky se pravděpodobně potvrdí rozsáhlejší studií, pokud Q10 má zůstat součástí mezinárodních směrnic a standardní léčby pacientů s nemocným srdcem.“

Výzkumný tým zkoumal 420 pacientů se středně těžkými až těžkými srdečními selháními.

Pacienti byli rozděleni do dvou skupin, kdy jedna skupina dostávala 100 mg koenzymu Q10 ve formě tobolek třikrát denně. Druhá skupina dostávala neúčinné tobolky, které vypadaly stejně jako ty pravé. Studie trvala 2 roky a všichni pacienti dostávali tento doplněk navíc k jejich pravidelné medikaci. Ani vědci, ani pacienti nevěděli, jaký typ léků pacienti dostávali, dokud výzkum neskončil.

Výsledky ukázaly, že:

  • Skupina, která dostávala Q10, měla o 42 % nižší úmrtnost, než skupina, která dostávala placebo.
  • Pacienti, kteří dostávali Q10, měli o 43 % méně komplikací se srdcem a symptomů, včetně dušnosti a hospitalizace kvůli srdečnímu selhání.
  • Zároveň pacienti, kteří dostávali Q10, měli méně vedlejších účinků než druhá skupina. To znamená, že příjem doplňku stravy s Q10 neměl na pacienty žádný negativní vliv.

Zdroj: http://m.jyllands-posten.dk/nyviden/ECE7194489/Studie-finder-k%C3%A6mpe-fordele-ved-kosttilskud/

 

 


Facebook